Baile Herculane gazduiesc cea mai veche statuie din tara si din lume – statuia lui Hercules. Localizata in partea de nord a statiunii, aceasta atrage multi turisti straini, incantati de mitul razboinicului roman si de dorinta de a descoperi cum traiau romanii in Antichitate.
La Baile Herculane, piscinele cu apa termala sunt ca la ele acasa. Legenda lui Hercule a ramas vie si isi rasfata vizitatorii cu beneficiile apelor – minune.
De la thaermele romane la piscinele din acest tinut al apelor, totul pare neschimbat. Accesibile gratuit, in aer liber, fara pericole de igiena, datorita apei sulfuroase, aceste constructii vechi din piatra reprezinta o adevarata oaza de relaxare pentru locuitorii orasului, dar si pentru turistii care vin din imprejurimi sau de la distanta pentru scurte vizite si rasfat.
Piscinele de la Herculane sunt un adevarat beneficiu pentru minte si corp. Complici, omul si natura au lucrat impreuna la acest proiect simplu, dar ofertant, pentru turistii de toate varstele, care vor sa se rasfete in apele de legenda sau cel putin sa le arunce o privire.
Top atractii in Baile Herculane:
1. Grota cu aburi
Daca deja ti-ai stranit spiritul aventurier si al cunaosterii cu celelalte obiective turistice, unde mana omului nu a adus nicio schimbare, atunci este timpul sa iti sustii pofta de viata cu un desert plin de vitalitate. Este vorba despre grota cu aburi, un obiectiv plin de curiozitate si de elan, pentru ca tu, calator ce esti, sa te lasi pierdut intre natura si neant, intre istoria romana si prezent.
Impresionanta constructie a naturii, grota cu abur se dezvaluie sub o stanca, de unde se poate vedea statiunea Herculane si se poate inspira aroma de Pin Negru de Banat.
Din spatele hotelului Roman, se parcurge traseul cu indicator albastru pana la Grota Haiducilor, urmat de o bifurcatie, de unde se merge pe traseul cu indicator galben.
Masurand doar 14 m lungime, grota nu se poate vizita, ci poate fi doar admirata din exterior. Spectacolul aburilor nu este lipsit de legendele localnicilor care spun ca in grota ar salaslui spiritul unui zeu care ii pedepsete pe cei care nu au inima curata.
Trecutul a lasat urme si in natura, intrucat mediul sulfuros, cu temperaturi ridicate (intre 52-56 grade Celsius) a format un tip de muschi unic, ocrotit prin lege.
2. Grota Haiducilor
Aflata la distanta de cca. 30 de minute de statiune de mers pe poteca, Grota Haiducilor (sau a hotilor) este un adevarat rezervor speologic, dar si istoric. Cu 143 m suprafata, accesul la Grota se realizeaza din spatele hotelului Roman, vizitatorii fiind intampinati de treptele care le vor purta pasii spre acest loc unic.
Datand din vremea dacilor, grota reprezinta un punct de atractie pentru diversitatea faunei unice in Europa (sunt prezente specii din America Latina), dar si pentru urmele lasate aici de omul primitiv. Desi initial era mai putin cunoscuta, astazi, pe rand, arheologi, speologi si, bineinteles, turisti, vin la Grota pentru povestea sa unica.
3. Sauna naturala din adancul muntelui
In tinutul muntilor inzestrati parca cu puteri supranaturale, Sauna naturala din adancul muntelui este, asa cum ii spune si numele, o sursa naturala de abur, oferita de generozitatea naturii. La Sauna se ajunge usor, dupa hotelul Roman: de la Cerna 2, se poate observa tunelul lung de 150-200 m care conduce apa la cele doua bazine.
Acest punct turistic se numara printe preferatele turistilor. Atat copiii, cat si adultii sunt absolut impresionati de darul pe care ni l-a oferit insasi Mama Natura. Pentru a ne putea bucura o perioada cat mai indelungata de aceasta minunatie, suntem datori sa o protejam cat mai mult si mai bine cu putinta. Tocmai de aceea, respectul pentru natura trebuie sa fie pe masura: toti turistii au datoria de a se purta civilizat si de a se bucura din plin de aceasta Sauna naturala din adancul muntelui.
In momentul in care se zareste un tunel, inseamna ca turistul a ajuns la destinatia mult dorita. Lungimea acestui tunel este de aproximativ 150 – 200 de metri. In momentul in care se ajunge la finalul traseului, excursionistii vor fi impresionati de celebra sauna naturala din adancul muntelui. Apa ce alimenteaza bazinele termale provine chiar din munte, iar cu cat apropierea este mai mare catre inima muntelui, cu atat si caldura va creste pe masura.
4. Izvorul lui Munk
Aflat intr-un peisaj salbatic din inima muntilor Cernei, Izvorul lui Munk este un izvor cu apa usor sulfuroasa care se gaseste sub un perete calcaros de escalada, la o mica distanta de o fosta catacomba. Un izvor discret, protejat de razele soarelui si inganat de fosnetul frunzelor, va insoti calatorul cu ecoul murmurului sau pe drumuri de munte, pe care va porni dupa acest popas bine-meritat.
Acest izvor poate fi un refugiu perfect pentru relaxare, o oportunitate pentru orice pasionat de drumetii de a face un popas si de a admira frumusetea si linistea locurilor. Odata ajuns in preajma izvorului, calatorul nu va mai dori sa plece, ci sa ramana inconjurat de legendele si miturile din vechime, asociate cu acest loc.
5. Muzeul Bailor Herculane - Nicolaie Cena
Muzeul Nicolaie Cena poarta numele fondatorului sau, un fiu de granicer din Mehadia. Constructia dateaza din 1862, find realizat in stil baroc austriac.
Fondatorul a fost insufletit de dorinta de a pune bazele unui muzeu regional, chiar in aceasta zona balneara. Drept urmare, colectionarea obiectelor istorice a inceput-o in anul 1921, pentru ca trei ani mai tarziu sa fie deschis oficial si muzeul. Dupa un an de la initierea proiectului de colectare, Nicolaie Cena s-a stins din viata, insa demersul sau a fost continuat.
Infiintat in 1924 ca primul muzeu de istorie dintr-o statiune balneara din Romania, Muzeul Nicolaie Cena conserva documente importante, obiecte arheologice de valoare, litografii, numismatica sau plante si roci care au completat sectia de istorie naturala a muzeului, care a fost infiintata ulterior. Din nefericire, o parte din volumele si colectia numismatica donata de generalul Nicolaie Cena au fost distruse sau furate.
In Muzeul de Istorie Nicoalie Cena poate fi vazuta o piatra de altar inscriptionata din anul 153 d.Hr.: “Lui Hercule si Venerei, Mercurius Praefectus impreuna cu au lui au pus”. Aceasta atestare romana a statiunii este o dovada vie a locului de cinste pe care Baile Herculane il ocupa in patriomoniul romanesc. Mostenirea lui Hercule se transmite astfel cu responsabilitate din generatie in generatie.